Ectopic Pregnancy Foundation
Registered Charity No: 1122286
Patient Helpline: +44 (0) 845 070 4636
Contact us info@theepf.org

Czech

The questions have been translated by a number of different individuals who speak that language as their first, but not all of the translators are medically qualified. The Ectopic Pregnancy Foundation cannot take responsibility for any inaccuracies that may have occurred during the translation.

Na co se často ptají pacientky které prodělaly v minulosti mimoděložní těhotenství

1.Bude se to opakovat?
Pokud jste jednou prodělala mimoděložní těhotenství, riziko dalšího mimoděložního těhotenství je zvýšeno asi 10 procent.V obecné populaci je toto riziko asi 1-2 procenta.

Šance, že příští těhotenství bude v pořádku je 50-80 procent.

2.Jaká je tedy šance, že příští těhotenství bude normální?
V celkové populaci je to asi 50-8O %.Jestliže jste v minulosti podstoupila

Umělé oplodnění nebo prodělala potrat je toto číslo poněkud nižší.

Riziko mimoděložního těhotenství po umělém oplodnění je 4x zvýšeno.

Po prvních třech měsících těhotenství - pokud vše proběhlo v pořádku - vaše šance na donošení miminka jsou stejné jako u kohokoli jiného.I pokud patříte mezi pacientky se zvýšeným rizikem mimoděložního těhotenství neznamená to, že vaše těhotenství by mělo být problematické a není třeba chodit na častější kontroly do porodní poradny pokud vše probíhá v pořádku.

3.Kdy přestanu krvácet?
Krvácení po prodělaném mimoděložním těhotenství je normální.Je způsobeno odlučováním Vnitřní výstelky dělohy - tak jako při menstruaci - a nemělo by déle než menstruace trvat. Pokud vaše krvácení trvá neobvykle déle, je lépe vyhledat lékaře.

4.Kdy se mohu pokusit znovu otěhotnět?
Neexistuje přímá souvislost mezi „příliš časným otěhotněním" a zvýšeným rizikem mimoděložního těhotenství.Jestliže jste prodělala lečbu Metotrexatem neměla byste přijít do jiného stavu alespoň 3 měsíce od dokončení léčby.Metotrexat může poškodit časný vývoj dítěte v děloze a proto se doporučuje po tuto rizikovou dobu používat bezpečnou antikoncepci.

5.Co je to salpingostomie?
Je to operace, kdy se provede malý nářez vejcovodu za účelem odstranění mimoděložního . těhotenství .Otvor se posléze sám zahojí. Oba dva vejcovody jsou v tomto případě Ponechány na místě.Tato operace se provádí pokud druhý vejcovod - ten , který nebyl postižen mimoděložním těhotenstvím - neplní svoji funkci.

6. Při operaci mi byl odstraněn levý vejcovod. Pokud by byla odstraněna pouze část vejcovodu, byla by moje šance na nasledující těhotenství větší?
Nikoli.Pravděpodobnost následujícího otěhotnění je v obou případech stejná.

7. Prodělala jsem břišní operaci kvůli prasklému mimoděložnímu těhotenství.
Byly by moje šance na následující otěhotnění větší, pokud bych místo klasické Operace měla výkon provedený laparoskopicky? Po laparoskopické operaci je výrazně kratší doba rekonvalescence než po klasické operaci.Pravděpodobnost následujícího otěhotnění je ale v obou případech stejná.

8. Kdy se mi navrátí menstruace?
Pokud jste před těhotenstvím menstruovala pravidelně, objeví se znovu během 4-6 týdnů. Pokud nikoli, může toto období trvat různě dlouho a dá se to obtížněji odhadnout. Pokud se chystáte v blízké budoucnosti otěhotnět a menstruace se Vám dosud nenavrátila, doporučujeme navštívit lékaře.

9. Co když je moje krev Rh negativní?
Pokud je to Vaše první těhotenství, měla byste obdržet anti-D injekci. Pokud si nejste jistá, jaká je Vaše krevní skupina, je možno to zjistit V dokumentaci Vašeho lékaře.Prodělala.li jste v minulosti mimoděložní těhotenství, vyšetření krevní skupiny se provádí rutinně u všech pacientek .

10. Co mohu udělat, abych předešla dalšímu mimoděložnímu těhotenství?
Bohužel neexistuje žádná účinná prevence mimoděložního těhotenství. Pokud se zrovna nesnažíte aktivně otěhotnět, používejte některou z metod antikoncepce. Máte-li podezření na infekci, kontaktujte svého gynekologa.Pokud plánujete rodinu, mějte na paměti, že pravděpodobnost mimoděložního těhotenství je ve Vašem případě vyšší,než u žen, které mimoděložní těhotenství v minulosti neprodělaly a uvědomte okamžitě svého lékaře, budete-li mít jakékoli podezření.

11. Mohu si nechat zavést nitroděložní tělísko, když jsem prodělala mimoděložní těhotenství?
Ano, nitroděložní tělísko je pro Vás bezpečné. Neexistují důkazy o tom, že by nitroděložní tělísko samo o sobě zvyšovalo pravděpodobnost mimoděložního těhotenství. Pouze pokud by tělísko selhalo, a vy jste otěhotněla, pak je u vás pravděpodobnost mimoděložního těhotenství, jak již dříve zmíněno, vyšší, než v „běžné populaci".

12. Mohu používat orální antikoncepci poté, co jsem prodělala mimoděložní těhotenství?
Ano, můžete."Pilulka" je pro Vás bezpečná a nezvyšuje pravděpodobnost mimoděložního těhotenství. Máte-li obavu, zda občas na pilulku nezapomenete, zvažte eventuelně další možné metody antikoncepce.

13.Otěhotním-li v budoucnu, bude moje miminko v pořádku?
Byla-li jste léčena Metotrexatem,neměla byste otěhotnět minimálně 3 měsíce po dokončení léčby.Pokud se tak již stalo, bylo by vhodné nechat se otestovat, zda je Vaše těhotenství v pořádku.Informujte svého gynekologa . Ten Vás odešle na specializované pracoviště k provedení testů.

14.Co mám dělat, je-li můj těhotenský test pozitivní?
Asi v 5ti týdnech těhotenství vyhledejte svého lékaře. Pravděpodobně Vás odešle na ultrazvuk - tak se ujistíte, zda je zárodek v děloze (a nikoli mimo ni). Pokud první ultrazvuk nebude průkazný, budete zařazena do poradny a za několik týdnů pravděpodobně pozvána na zopakování vyšetření.

15.Budu muset mít císařský řez?
Neexistují důkazy z klinické praxe, které by podporovaly rutinní provádění císařského řezu u pacientek , které prodělaly mimoděložní těhotenství.Pokud se sama rozhodnete pro císařský řez, riziko mimoděložního těhotenství v budoucnu je zvýšeno - na rozdíl od porodu přirozenou cestou.