Ectopic Pregnancy Foundation
Registered Charity No: 1122286
Patient Helpline: +44 (0) 845 070 4636
Contact us info@theepf.org

Slovak

Často kladené otázky pacientiek, ktoré v minulosti prekonali mimomaternicové tehotenstvo:

1. Bude sa to opakovať ?
Ak ste už raz prekonali mimomaternicové tehotenstvo, riziko ďalšieho mimomaternicového tehotenstva je zvýšené asi o 10 %. V bežnej populácii je toto riziko asi 1-2 %. Šanca, že budúce tehotenstvo bude v poriadku, sa pohybuje od 50 do 80 %.

2. Aká je teda šanca, že moje budúce tehotenstvo bude normálne ?
Vo všeobecnosti šanca, že budúce tehotenstvo bude normálne, sa pohybuje od 50 do 80 %. V prípade, že ste podstúpili umelé oplodnenie šanca je o niečo nižšia, jednoducho preto, že riziko mimomaternicového tehotenstva a potratu je v tejto skupine pacientiek vyššia. Riziko mimomaternicového tehotenstva je po umelom oplodnení 4-krát vyššia. Po prvých troch mesiacoch tehotenstva, v prípade, že všetko prebehlo v poriadku, je vaša šanca na donosenie dieťatka rovnaká ako u kohokoľvek iného. I keď patríte medzi pacientky so zvýšeným rizikom mimomaternicového tehotenstva, neznamená to, že vaše tehotenstvo by malo byť problematické a nie je potrebné chodiť na častejšie kontroly len preto, že ste v minulosti prekonali mimomaternicové tehotenstvo.

3. Kedy prestanem krvácať ?
Krvácanie po prekonanom mimomaternicovom tehotenstve je normálne. Je spôsobené odlučovaním výstielky maternice a nemalo by trvať dlhšie ako menštruácia. Ak krvácanie trvá neobvykle dlhšie, je lepšie vyhľadať lekára.

4. Kedy sa môžem pokúsiť opäť otehotnieť ?
Nie je dokázané, že skoré otehotnenie prináša zvýšené riziko ďalšieho mimomaternicového tehotenstva. Ak ste ale boli liečená prípravkom Methotrexate, odporúča sa neotehotnieť najmenej 3 mesiace od ukončenia liečby. Methotrexate môže poškodiť vývoj dieťaťa v maternici, a preto sa v tomto období doporučuje používať bezpečnú formu antikoncepcie.

5. Čo je to salpingostomia ?
Je to operácia, počas ktorej sa urobí malý otvor na vajíčkovode za účelom odstránenia mimomaternicového tehotenstva. Otvor sa potom sám zahojí. Obidva vajíčkovody sú v tomto prípade ponechané na mieste. Tato operácia sa vykonáva v prípade, že druhý vajíčkovod neplní svoju funkciu.

6. Pri operácii mi odstránili celý ľavý vajíčkovod. Ak by odstránili len časť vajíčkovodu, bola by moja šanca na ďalšie otehotnenie vyššia ?
Či vám počas operácie odstránili len časť alebo celý vajíčkovod šance na „ rodinný prírastok" sú v obidvoch prípadoch úplne rovnaké.

7. Prekonala som brušnú operáciu pre prasknuté mimomaternicové tehotenstvo. Bola by moja šanca na ďalšie tehotenstvo vyššia, ak by namiesto klasickej operácie bola vykonaná laparoskopická operácia ?
Výhodami laparoskopickej operácie sú menšie jazvy na bruchu, kratšia hospitalizácia, rýchlejšie zotavenie a rýchlejší návrat do práce. Avšak pravdepodobnosť ďalšieho otehotnenia je v obidvoch prípadoch rovnaká.

8. Kedy sa mi vráti menštruácia ?
Ak ste pred tehotenstvom mali menštruáciu pravidelnú, objaviť by sa opäť mala o 4 - 6 týždňov. Ak ste mali menštruáciu nepravidelnú, môže to trvať rôzne dlho. Ak plánujete opäť otehotnieť a menštruácia sa zatiaľ nevrátila, doporučujeme navštíviť lekára.

9. Čo, ak mám krv Rh negatívnu ?
Ak je to vaše prvé tehotenstvo, mala by ste dostať anti-D vnútrosvalovú injekciu. Ak nie ste si istá vašou krvnou skupinou, mali by ste sa spýtať doktora, ktorý vás lieči. Krvná skupina sa vyšetruje rutinne u všetkých pacientiek v čase zistenia mimomaternicového tehotenstva.

10. Dá sa nejako predísť ďaľšiemu mimomaternicovému tehotenstvu ?
Bohužiaľ neexistuje žiadna účinná prevencia mimomaternicového tehotenstva. Ak sa práve nesnažíte aktívne otehotnieť, používajte niektorú z foriem antikoncepcie. Ak máte podozrenie na infekciu, kontaktujte svojho lekára. Ak otehotniete, majte na pamäti, že pravdepodobnosť mimomaternicového tehotenstva je vo vašom prípade vyššia a skoré rozpoznanie a liečba mimomaternicového tehotenstva je veľmi dôležitá.

11. Môžem si nechať zaviesť vnútromaternicové teliesko ?
Ak ste v minulosti prekonali mimomaternicové tehotenstvo, vnútromaternicové teliesko je pre vás bezpečné. Obidve „copper coil" aj „Mirena" sú bezpečné. Neexistujú dôkazy, že vnútromaternicové teliesko samo o sebe zvyšuje pravdepodobnosť mimomaternicového tehotenstva. Ak by však vnútromaternicové teliesko ako antikoncepcia zlyhalo a vy by ste otehotneli, potom sú vaše šance na mimomaternicové tehotenstvo vyššie.

12. Môžem používať orálnu antikoncepciu - „mini pill" ?
Áno, „mini pill" antikoncepcia je pre vás bezpečná a nezvyšuje riziko mimomaternicového tehotenstva. Ak sa používa správne, je to efektívna metóda na zabránenie tehotenstva. Ak máte obavu, že si „mini pill" zabudnete dať, zvážte radšej iné formy antikoncepcie.

13. Bude moje ďalšie dieťa v poriadku ?
Ak ste boli liečená prípravkom Methotrexate, nemali by ste otehotnieť najmenej 3 mesiace od ukončenia liečby. Ak sa tak už stalo, mal by vás váš gynekológ odoslať na odborné vyšetrenie - ďalšie testy - k špecialistovi, ktorý vám doporučí ďalší postup.

14. Čo mám robiť, ak je môj tehotenský test pozitívny ?
Je dôležité, aby ste asi v 5. týždni tehotenstva navštívili svojho lekára. Ten vás pravdepodobne odošle do miestnej nemocnice na ultrazvukové vyšetrenie. Tam sa uistíte, či je zárodok v maternici. V prípade, že prvé ultrazvukové vyšetrenie nepotvrdí vnútromaternicové tehotenstvo, budete pozvaná na kontrolu a zopakovanie vyšetrenie neskôr.

15. Budem musieť mať na cisársky rez ?
Neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali vykonávanie cisárskeho rezu rutinne u pacientiek, ktoré prekonali mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa sama rozhodnete pre cisársky rez , riziko mimomaternicového tehotenstva v budúcnosti je vyššie na rozdiel od pôrodu prirodzenou cestou.